چکیده نظام مسائل، فرصت ها و چالش های استان فارس

     استان فارس با وسعت 122608كيلومتر مربع، بعد از استان‌هاى سيستان و بلوچستان، كرمان و يزد، پهناورترين استان كشوراست. شهرستان لارستان با ١٤١٤٢كيلومتر مربع در جنوب استان بزرگ‌ترين و رستم با 1030كيلومتر مربع در شمال‌غربی استان، كوچک‌ترين شهرستان‌های اين استان هستند. استان فارس از نظر تعداد شهرستان با ٢٩ شهرستان رتبۀ اول كشور را دارد.

     اين استان ار نظر موقعيت جغرافيایی بين ٧٢درجه و ١دقيقه تا 31درجه و 42دقيقۀ عرض شمالی از خط استوا و ٥٠درجه و ٣٤دقيقه تا ٥٥درجه و ٤٤دقيقه طول شرقی از نصف‌النهار گرينويچ قرار دارد.

     اين استان از نظر تقسيمات كشورى به  29شهرستان، ٨٤  بخش، ١٠٢ شهر و  205 دهستان تقسيم مي‌شود. استان فارس از شمال به اصفهان و كهگيلويه و بويراحمد، از مشرق به استان‌هاى يزد و كرمان، از غرب به استان بوشهر و از جنوب به استان هرمزگان محدود است. كوه‌هاى زاگرس با جهت شمال غربی- جنوب شرقی، استان فارس را به دو ناحیۀ مشخص طبيعی شامل ناحيۀ شمال- شمال غربی و ناحیۀ جنوب- جنوب شرقی تقسيم كرده است. 

     جمعيت استان فارس بر اساس سرشمارى عمومی نفوس و مسكن ١٣٩٥، ٤٨٥١٢٧٤ نفر بوده كه از اين لحاظ رتبۀ ٤ كشور را دارد و بعد از استان‌هاى تهران، خراسان رضوى و اصفهان جزء پرجمعيت‌ترين استان‌هاى كشور محسوب مي‌شود. از كل جمعيت استان 73/50درصد را مردان و 27/49درصد را زنان تشكيل می‌دهند. همچنين 12/70درصد از جمعيت استان در نقاط شهرى و 53/29 درصد در نقاط روستایی قرار دارند. متوسط رشد ساليانه جمعيت استان، نسبت به سال ١٣٩٠، 08/1درصد بوده است. از بين شهرستان‌هاى استان، شهرستان‌های شيراز، مرودشت، كازرون، جهرم و لارستان به ترتيب با: 1869001، ٣٢٣٤٣٤، ٢٦٦٢١٧، ٢٢٨٥٣٢ و  213920نفر بيشترين و شهرستان پاسارگاد با ٣٠١١٨نفر كمترين جمعيت را در ميان شهرستان‌هاى استان به خود اختصاص داده‌اند. گروه سنی 34-30 ساله با 40/11درصد و بعد از آن گروه سنی 29-٢5 ساله با 8/10درصد بيشترين سهم از جمعيت استان را دارا بوده‌اند. 

     استان فارس با مركزيت كلانشهر شيراز، در جنوب‌غرب ايران واقع شده است. اين استان با پانزده حوزۀ انتخابيه داراى 18 نماينده در مجلس شوراى اسلامی است. شيراز و زرقان با جمعيت ١٨٦٩٠٠١نفر، آباده، بوانات، خرمبيد و سرچهان با جمعيت 201771نفر، نيريز، استهبان و بختگان با جمعيت ١٨٢١٤١نفر، اقليد با جمعيت 93763نفر، جهرم و خفر با جمعيت ٢٢٨٥٣٢نفر، داراب و زرين‌دشت با جمعيت 274688نفر، سپيدان و بيضا با جمعيت ٩١٠٤٩نفر، سروستان، خرامه و كوار با جمعيت ١٢١٩٩٧نفر، فسا با جمعيت ٢٠٥١٨٧نفر، فيروزآباد، فراشبند، قير  و   كارزين با جمعيت ٢٣٨٠٧٩نفر، كازرون و كوهچنار با جمعيت 266217نفر، لارستان، خنج گراش و اوز با جمعيت ٢٥٥٢٧٩ نفر، لامرد و مهر با جمعيت 156609نفر، مرودشت، پاسارگاد و ارسنجان با جمعيت ٣٩٦٢٧٧ نفر، ممسنی و رستم‌آباد با جمعيت 161913نفر، 15 حوزۀ انتخابيۀ استان را تشكيل می‌دهند. از جمله مشكلات اولويت‌دار استان نامناسب بودن محورهاى مواصلاتی و جاده‌اى و مغفول ماندن صنعت گردشگرى است. 

     آب و هواى استان فارس در نقاط مختلف اين استان به سه گونه كوهستانی، معتدل و گرم تقسيم می‌شود به نحوى كه در شمال سردسير، در نواحی مركزى زمستان‌ها معتدل و بارانی و تابستان‌ها گرم و خشک، و در جنوب و جنوب شرقی زمستان‌ها معتدل و بارانی و تابستان‌ها بسيار گرم است.

عمده ترین مشکلات استان فارس شامل موارد زیر می شود که در گزارش پیش رو به آنها پرداخته ایم:

  1. مشکلات مواصلاتی و جاده‌ای
  2. کم‌آبی (آب شرب)
  3. کمبود امکانات بهداشتی و درمانی
  4. ناتمام ماندن پروژه‌های عمرانی از جمله سدسازی
  5. ضعف زیرساخت گردشگری
  6. کمبود صنایع تبدیلی و تکمیلی محصولات کشاورزی
  7. ضعف در سیستم دفع فاضلاب شهری و صنعتی
  8. ضعف زیرساخت ریلی
  9. آلودگی هوا ناشی از استقرار صنایع
  10. کمبود امکانات ورزشی
  11. کشت سنتی محصولات کشاورزی
  12. ناتمام ماندن پروژه‌های پتروشیمی
  13. بیکاری (عدم جذب نیروهای بومی)
  14. ضعف در شبکۀ اینترنت و تلفن همراه
  15. نبود شبکۀ گازرسانی در روستاها
  16. بی‌توجهی به آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع
  17. بی‌توجهی به بخش صنعت
  18. ضعف زیرساخت شهری
  19. عدم نظارت دقیق به قیمت نهاده‎‌های دامی
  20. تخریب منابع طبیعی و از بین بردن محیط زیست
  21. ناتمام ماندن طرح‌های خیریه‌ای
  22. ناتمام ماندن مصلای شهر
  23. افزایش ترافیک به دلیل نبود جادۀ کمربندی
  24. خشکی دریاچۀ بختگان به دلیل حفر چاه‌های غیر مجاز
  25. نبود زیرساخت مناسب جهت استفاده از شهرک‌های صنعتی
  26. ناتمام ماندن پروژه‌های پتروشیمی و فولاد
  27. ضعف مدیریتی مراکز آموزش عالی
  28. کمبود اقامتگاه دانشجویی از جمله خوابگاه
  29. روند رو به رشد حاشیه‌نشینی (رتبۀ دهم در کشور)
  30. روند رو به رشد اعتیاد بیشتر در محلۀ سنگ‌سیاه
  31. افت ولتاژ برق
  32. کمبود امکانات خدماتی- رفاهی
  33. عدم استقبال سرمایه‌گذاران از منطقۀ ویژۀ اقتصادی
  34. ضعف در صادرات محصولات کشاورزی (کلزا، پیاز)

برای دریافت نسخه الکترونیک یا نسخه چاپی نظام مسائل استان ها با دبیرخانه تماس حاصل فرمایید.