چکیده نظام مسائل فرصت ها و چالش های استان هرمزگان

استان هرمزگان با وسعت‌ ٧٦/٧٠١٩٨ کیلومتر مربع‌ بین‌ ٢٥ درجه‌ و ٢٤ دقیقه‌ تا ٢٨ درجه‌ و ٥٧ دقیقه‌ عرض شمالی‌ از خط‌ استوا و ٥٢ درجه‌ و ٤٤ دقیقه‌ تا ٥٩ درجه‌ و ١٥ دقیقه‌ طول شرقی‌ از نصف‌النهار گرینویچ‌ واقع‌ شده است‌. تنگه‌ هرمز یکی‌ از حساسترین‌ گذرگاه‌های‌ آبی‌ عصر حاضر و همچنین‌ چهارده جزیره کوچک‌ و بزرگ در محدوده آبهای‌ ساحلی‌ این‌ استان قرار دارند. استان هرمزگان از نظر تقسیمات  کشوری‌ به‌ ١٣ شهرستان به‌ اسامی‌ ابوموسی‌، بستک‌، بشاگرد، بندرعباس، بندرلنگه‌، پارسیان، جاسک‌، حاجی‌ آباد، خمیر، رودان، سیریک‌، قشم‌ و میناب، ٤٤ شهر، ٨٥ دهستان، ٣٩ بخش‌ و ٢٢٦٨ آبادی‌ تقسیم‌ می‌شود که‌ از این‌ تعداد آبادی‌ ١٧١٠ مورد دارای‌ سکنه‌ بوده است‌. از لحاظ وسعت‌ شهرستان جاسک‌ با ٢٤/١٠٧٠١ کیلومتر مربع‌ بزرگترین‌ و شهرستان ابوموسی‌ با ١٢/١٢٥کیلومتر مربع‌ کوچکترین‌ شهرستان می‌باشد.

این‌ استان از جهت‌ شمال و شمال شرقی‌ با استان کرمان، غرب و شمال غربی‌ با استانهای‌ فارس و بوشهر، از شرق با سیستان و بلوچستان همسایه‌ بوده و جنوب آن را آبهای‌ خلیج‌ فارس و دریای‌ عمان در نواری‌ به‌ طول تقریبی‌ ٩٠٠ کیلومتر در برگرفته‌ است‌. استان هرمزگان از نظر مساحت‌ در بین‌ استانهای‌ کشور در رتبه‌ نهم‌ قرار دارد.

بر اساس نتایج‌ سرشماری‌ عمومی‌ نفوس و مسکن‌ ١٣٩٥، جمعیت‌ استان هرمزگان با نرخ رشد سالانه‌ معادل ٣٩/٢ درصد از ١٥٧٨١٨٣ نفر در سال ١٣٩٠ به‌ ١٧٧٦٤١٥ نفر در سال ١٣٩٥ رسیده است‌. در فاصله‌ دو سرشماری‌ فوق‌الذکر جمعیت‌ در مناطق‌ شهری‌ با متوسط‌ نرخ رشد سالانه‌ ٢٧/٤ درصد و در مناطق‌ روستایی‌ با متوسط‌ نرخ رشد سالانه‌ ٣٢/٠ درصد افزایش‌ پیدا کرده است‌. در سال ١٣٩٥ استان دارای‌٤٩٣٦٦٠ خانوار بوده که‌ از این‌ تعداد ٢٧٥٦١٩ خانوار با جمعیتی‌ معادل ٩٧١٨٢٢ نفر در مناطق‌ شهری‌ و ٢١٧٣٢١ خانوار با جمعیتی‌ برابر با ٨٠٢٥١٢ نفر در مناطق‌ روستایی‌ ساکن‌ بوده اند. بر این‌ اساس نرخ شهرنشینی‌ استان در سال ١٣٩٥، ٧/٥٤ درصد و میزان جمعیت‌ ساکن‌ در روستاها نیز ٢/٤٥ درصد بوده است‌. بیشترین‌ میزان جمعیت‌ استان هم‌ در مردان و هم‌ در زنان، در گروه سنی‌ ٤-٠ ساله‌ قرار داشته‌ است‌. به‌ طوری‌ که‌ ٦٩/١١ درصد از جمعیت‌ مردان و ٦/١١ درصد از جمعیت‌ زنان در این‌ گروه سنی‌ قرار دارند. این‌ استان، دارای‌ ٣ حوزه انتخابیه‌ و دارای‌ پنج‌ نماینده در مجلس‌ شورای اسلامی است. بندر عباس، قشم‌، ابوموسی‌، حاجی آباد و خمیر با جمعیت 962534نفر، بندرلنگه، بستک‌ و پارسیان با جمعیت‌ ٢٩٠٤٤٦ نفر،  میناب، رودان،جاسک و سیریک با جمعیت‌ ٥٢٣٤٣٥ نفر، سه حوزه انتخابیه‌ استان را تشکیل‌ می‌دهند. این‌ استان با وجود منابع‌ بسیار هنوز نتوانسته‌ است‌ بر مشکلات فایق‌ آید.

عمده ترین مشکلات استان هرمزگان شامل موارد زیر می شود که در گزارش پیش رو به آنها پرداخته ایم:

  1. کمبود امکانات بهداشتی و درمانی(تخت بیمارستان و پزشک متخصص)
  2. کم‌آبی(کشاورزی و شرب)
  3. ضعف زیرساخت‌های آموزشی(مدارس)
  4. مشکلات مواصلاتی و جاده‌ای-خرابی راه‌های روستایی
  5. افت ولتاژ برق
  6. حاشیه‌نشینی و کاهش امنیت اجتماعی
  7. محدودیت آموزش‌های عالی(نیروی انسانی)
  8. ضعف در پوشش اینترنت و تلفن همراه
  9. ضعف در شبکه گازرسانی
  10. ضعف زیرساخت گردشگری
  11. فقر شدید و رواج ناامنی
  12. مهاجرپذیری بالا به دلیل استقرار صنایع
  13. بافت فرسوده
  14. بی توجهی یا عدم توسعه ظرفیت تکثیر میگو و ظرفیت‌های آبزی پروری
  15. ضعف در صادرات محصولات کشاورزی
  16. ضعف در استفاده از ظرفیت معادن
  17. فقر شدید و سوءتغذیه در نواحی مرکز و شرق
  18. اعتیاد به مواد مخدر(کریدور ترانزیت مواد مخدر و مشروبات الکلی)
  19. عدم تخصیص اعتبار لازم به استان(رتبه15)
  20. عدم بهره‌برداری از منطقه ویژه اقتصادی
  21. بالا بودن نرخ بیکاری کشاورزی و شیلات
  22. تعطیلی کارخانه ساخت لنج و قایق
  23. بی توجهی به راه‌اندازی بند و گمرک در طول نوار ساحلی
  24. ضعف زیرساخت کشتیرانی جهت حمل مسافر، کالا و خدمات با کشورهای همجوار
  25. عدم وجود مکانیزم فاضلات شهری مناسب
  26. عدم لایبروبی رودخانه و جاری شدن سیل

برای دریافت نسخه الکترونیک یا نسخه چاپی نظام مسائل استان ها با دبیرخانه تماس حاصل فرمایید.