تمرکز بر ظرفیت‌های مردمی، کلید حل مسائل کلان کشور


1400/11/13



با اینکه انقلاب اسلامی ایران با مشارکت فعالانه توده‌های مختلف مردم به پیروزی رسید و هشت سال جنگ تحمیلی نیز بدون مقاومت مردم به پیروزی نمی‌رسید، در دهه‌های اخیر روند مدیریت کشور به‌گونه‌ای پیش رفته است که آحاد مختلف از بی‌توجهی به ظرفیت‌های بزرگ مردمی در اداره کشور، لب به شکایت گشوده‌اند. کار تا جایی پیش رفته است که اکنون ضرورت بازنگری در رویه‌های اداری جدا از مردم و لزوم به‌کارگیری مجموعه‌های مردمی در حل مسائل کلان به لیست مطالبات مدیران ارشد کشور راه یافته است.

 نگاهی به فهرست بلندبالای چالش‌ها و ابرچالش‌های بزرگی که این روزها مدیریت کلان را با دردسرهای پیچیده‌ای روبه‌رو کرده است نشان می‌دهد عبور از این مسائل و پیدا کردن راه حل مؤثر برای آنها جز با تکیه بر ظرفیت‌های لایزال مردمی ممکن نیست.

بنا بر آخرین آمارهای منتشر شده، تعداد سازمان‌های مردم نهاد، خیریه و سمن‌های ثبت شده در کشور تا دی 1400 به عدد 51هزار و 910 سازمان می‌رسد. با احتساب تعداد گروه‌‌های جهادی فعال در کشور که آماری قریب به 42هزار گروه جهادی فعال در استان‌های مختلف دارند، پتانسیل عظیم نهفته در قالب مجموعه‌های مردمی به روشنی خودنمایی می‌کند. از سویی اگر ارکان اقتصاد مقاومتی و به ویژه زیست‌بوم استارت‌آپی، دانش‌بنیان و خلاق و نوآور کشور را بررسی کنیم، می‌بینیم اکنون حدود 10هزار استارت‌آپ، 6500 شرکت دانش بنیان، بیش از 1440 شرکت خلاق و نوآور در بیش از 43 پارک علم و فناوری، 89 شتابدهنده، 195 مرکز رشد و 9 کارخانه نوآوری در سراسر کشور مشغول به کارند. طبق آمارهای یونسکو، ایران از نظر تعداد پارک‌های علم فناوری پس از ژاپن و چین که به ترتیب 111 و 110 پارک علم و فناوری دارند، درآسیا در رتبه سوم است. این موضوع از ظرفیت عظیم متخصصان در قالب گروه‌های مردمی تجمیع شده در این شرکت‌ها خبر می‌دهد.

تنها نگاهی به آمارهای شتابدهنده‌ها نشان می‌دهد دو حوزه فین‌تک و سلامت، پس از شتابدهنده‌های عمومی، بیشترین اقبال را در شتابدهنده‌ها دارند. استارت‌آپ‌ها و فعالان شاغل در حوزه فین‌تک‌ راهکارهای فناورانه و خلاقانه متنوعی برای حل مشکلات مالی اقتصاد کلان کشور ارائه می‌کنند. مجموعه‌های مردمی فعال در حوزه سلامت نیز در سال‌های اخیر در رفع نیاز کشور به انواع تجهیزات پزشکی، دارو، شبکه توزیع محصولات سلامت و ... کوشیده‌اند. آخرین دستاورد آنها، مشارکت فعال در درمان بیماران کووید-19، رفع نیازهای بیمارستان‌ها و مشارکت در پایش و مدیریت همه‌گیری کرونا بوده است. اینها در حالی است که از زمان راه‌اندازی بسیاری از این شتابدهنده‌ها در کشور به طور میانگین فقط حدود سه سال می‌گذرد و عمر زیست‌بوم دانش‌بنیان و نوآوری در کشور نیز به یک دهه اخیر باز می‌گردد.

اکنون که پیشرفت فناوری اطلاعات و ارتباطات، مجال رشد و توسعه سریع و مقیاس‌پذیر شرکت‌های استارت‌آپی نوپا را فراهم کرده و جوانان خلاق فارغ‌التحصیل، امیدوارانه به طراحی راهکارهایی برای حل مشکلات کشور می‌پردازند، لازم است تا با مدیریتی همه‌جانبه این ظرفیت‌ها در مسیر مناسب هدایت شود.یکی از عرصه های مبتکرانه ای که مجال حضور مردم در حکمرانی را برای مدیران فراهم کرده است رویداد هم افزایی مدیریت ایران می باشد. رویدادی که برای عبور از چالش های فعلی کشور در حوزه‌های محیط زیست، كاهش منابع آب، بيكاري، حاشیه‌نشینی، فساد سازمان‌یافته، نظام تصميم‌سازي و تصميم‌گيري، مسائل بانك‌ها و چالش های فرهنگی و اجتماعی برپا گردیده است. در این رویداد مدیران می توانند بهترین شرکتهای دانش بنیان و مجموعه های مردمی را ببینند و از آنها برای حل مسائل سازمان و شهرهایشان استفاده کنند.